Wat Is Stralen?

Stralen is een bijzonder effectieve manier van roestverwijderen. Bij het stralen wordt er onder hoge druk een stroom van (schurende) korrels op het werkstuk geblazen. Deze korrels verwijderen de roest tot diep in de porieën.

Er zijn verschillende manieren van stralen Bij Alders Coatings stralen wij pneumatisch in een grote straalcabine waarbij een straalmiddel met hoge snelheid tegen een object wordt geblazen. Dit stralen in de volksmond ook wel zandstralen genoemd kan met verschillende straalmiddelen uitgevoerd worden denk bijvoorbeeld aan grit, korrund, zirkonium, kunststof, boompit, glasparelstralen het zo genaamde glasparelenen.

De inslag op het te stralen oppervlak word bepaald door de korrelvorm de hardheid en de standdijd van het straalmiddel. De keuze van het straalmiddel is dus afhankelijk van welk materiaal het object gefabriceerd is, Lood is zachter dan roodkoper, roodkoper weer zachter dan aluminium aluminium dan ijzer.

Glasparel Stralen

Glasparel stralen wordt hoofdzakelijk toegepast voor Non Ferro (niet ijzer houdende) materialen.

Als voorbeeld geven wij RVS, aluminium, lood en ook brons. Producten van deze materialen kunnen variëren van vleeshaken uit de voedingsindustrie, een machine uit de voedingsindustrie, voedingsplaten, glaslijsten, cilinderkoppen tot zelfs de kerkklok bij u in de buurt.

Zoals aangegeven wordt glasparel stralen toegepast voor het verfijnen dan wel verfraaien  van het oppervlak maar veelal wordt dit in de voeding Industrie toegepast in verband met de hygiëne naast een verfraaid beeld geeft dit ook een lage ruwheid de zogenaamde (RA-waarde) door het bereik van deze lage ruwheid ontstaat er een strak oppervlak en kunnen bacteriën zich nagenoeg niet nestelen in de open structuur van het materiaal.

 

De inslag op het te stralen oppervlak word bepaald door de korrelvorm  de  hardheid en de standdijd van het straalmiddel. De keuze van het straalmiddel is dus afhankelijk van welk materiaal het object gefabriceerd is, Lood is zachter dan roodkoper, roodkoper weer zachter dan aluminium aluminium dan ijzer.